Hypernova viert haar eerste verjaardag: een terugblik op de afgelegde weg.

Op donderdag 26 september verzamelden we in Gent om onze eerste verjaardag te vieren. Samen met klanten, partners, collega’s, vrienden & familie stonden we stil bij de progressie die we maakten. We gaven hen een kijk achter onze schermen en klonken samen op de toekomst. Het event gemist? Geen probleem, we kijken graag met jou nog eens terug op ons eerste jaar.

20 September 2018 - Hello Hypernova

Op 20 september gaven we het officiële startschot voor Hypernova. We verzamelden met meer dan 100 vrienden en professionele kennissen in Gent en klonken op een nieuw avontuur. We introduceerden onze ambitie en schetsten het concept van onze dienstverlening. Toegegeven: dat concept was hier en daar nog wat onduidelijk maar op een bepaald moment moet je durven springen. Wie springt valt trouwens sneller op dan je denkt. Zo pikte Bloovi onze lancering op en publiceerden ze een fijn artikel over onze missie & visie. Onze expertise viel duidelijk in de smaak, want er kwamen het afgelopen jaar een heel aantal artikels bij!

hello-hypernova-overzicht.jpeg

We definieerden bij onze opstart 2 belangrijke doelstellingen om op te werken. De eerste was een aanpak verfijnen waarin we positief en constructief omgaan met operationele groeipijnen. De tweede doelstelling was het vinden van eerste klanten, hen vooruit helpen en als ambassadeur kunnen inzetten in onze marketing.


De eerste klanten

Al snel hadden we gesprekken met meer dan 50 groeibedrijven. Sommige zeer vrijblijvend en andere al wat concreter. We contacteerden mensen uit ons netwerk, gingen naar events en nodigden regelmatig ondernemers uit voor interactieve groepssessies rond samenwerking & organisatieontwikkeling. Zo leerden we heel wat bij over onze doelgroep en hun groeipijnen, alsook op welke manier ze wilden samenwerken met externe partners.

Het afgelopen jaar mochten we samenwerken met een diverse groep early believers. Hun vertrouwen speelde een cruciale rol in het opstarten van ons bedrijf. Marketing, webdevelopment, opera & ballet, VR, robotica, financiële dienstverlening of online nieuws? We lieten ons gulzig onderdompelen in hun expertise en organisatorische uitdagingen.

Screenshot 2019-09-30 at 09.08.36.png

The Lake of Rejection

Het is niet zo evident als het lijkt om je eerste klanten te vinden. Potentiële klanten en collega’s verbinden zich nu eenmaal niet snel aan een jonge, onbekende speler. Dat betekent dus heel veel werk en afwijzing om tot die eerste klanten te komen. Sales coach Michael Humblet beschrijft dit als zwemmen in The Lake of Rejection en dat vat het goed samen.

Wanneer die eerste klanten binnenkomen ontstaat er een tweede spanningsveld: balanceren tussen marketing en projectwerk. Beiden vragen veel tijd en aandacht en het is onmogelijk om ze tegelijk in evenwicht vooruit te stuwen. Onderstaande grafiek illustreert deze evenwichtsoefening. Wanneer de omzet stijgt, daalt de marketingfocus wegens tijdsgebrek. Dit zorgt daarna voor een dalende piek in inkomsten. Deze cyclus herhaalde zich het afgelopen jaar regelmatig en is een groeipijn die we in ons 2de jaar willen overwinnen.

Screenshot 2019-09-30 at 09.20.00.png

Maak Groeipijn Fijn

Klanten vinden lukt natuurlijk niet zonder een website die aanspreekt en inspireert. Het afgelopen jaar sleutelden we dus regelmatig aan onze propositie en introductie. We stuurden ons verhaal om de 4 maanden bij op basis van voortschrijdend inzicht en feedback van klanten. Elke keer een stapje dichter naar de essentie en met onze nieuwe slagzin Maak Groeipijn Fijn zijn we klaar om ons tweede jaar in te zetten!

Dit zullen we doen met 3 services om groeiende bedrijven te helpen met hun operationele uitdagingen. Alles begint met een groeistrategie waarmee bedrijven duidelijk kunnen formuleren waar ze naar toe willen en hoe ze dat gaan uitvoeren. Met concrete verwachtingen, acties en doelstellingen.

Hulp nodig in de uitvoering? Onze coaches begeleiden de implementatie van je groeistrategie en helpen je effectief communiceren, organiseren en evalueren. Heb je nood aan een boost? Dan zetten onze operationele managers een interne organisatiestructuur klaar waarop je verder kan doorgroeien.

Screenshot 2019-09-30 at 10.37.37.png

8 populaire groeipijnen

Ter gelegenheid van onze eerste verjaardag lanceerden we diezelfde week ons eerste e-book. Na gesprekken met honderden ondernemers identificeerden we 8 populaire groeipijnen die ze moesten overwinnen. In deze publicatie delen we praktische tips die je op weg te zetten naar meer groei met minder gedoe.

mgf-ebook.jpg

Zijn er ambassadeurs in de zaal?

Afsluiten doen we met een essentiële vraag voor alle bedrijven: slagen we er in om klanten vooruit te helpen en willen ze ons aanbevelen bij anderen? Het antwoord hierop ontdek je in onderstaande video. We gingen langs bij klanten en vroegen wat ze van de samenwerking vonden.