Comfortabel out of office gaan.

Heb jij ook het gevoel dat je je vakantie steeds moet bekopen met extra werkdruk? Dat je, zelfs bij korte trips, voor en na je vertrek extra gas moet geven? Ik weet maar al te goed hoe dat voelt. Ik ging vroeger nooit comfortabel out of office en zag vaak op tegen de eerste werkweek. Een overvolle mailbox, berichtjes en voicemails.. Er alleen al aan denken bezorgde me hopen stress.

Op een bepaald moment had ik er echt genoeg van. We vertrokken vrijdagnacht om 2u naar de Provence en om 22u zat ik nog op mijn computer te tokkelen. Mijn vrouw had alles geregeld en ik moest me eigenlijk niks aantrekken. Gewoon instappen in de auto en slapen. Zij ging rijden want ik was te moe. Een paar uur later werd ik wakker en stopten we voor een koffie. We zaten rustig buiten en keken naar elkaar. Zonder iets te zeggen viel mijn frank. Op deze manier vertrekken was voor niemand leuk. 

Sindsdien ben ik allergisch aan vakantie-stress en doe ik er alles aan om het te vermijden. Hier zijn 5 dingen die ik nu anders doe.1. Ik neem meer vakantie

Smachten (en rushen) naar die ene lange vakantie doe ik niet langer. Integendeel. Ik neem meerdere korte pauzes en spreid ze doorheen het jaar. Elk kwartaal neem ik minstens 1 week vrijaf en tijdens de zomer en kerst wat langer. Dit structureel ritme zorgt ervoor dat ik minder uitgeput aan de vakantie begin.2. GEEN DEADLINES KORT VOOR OF NA EEN VAKANTIE

Ik werk en plan naar mijn vakanties toe. Concreet wil ik dit zeggen dat ik geen persoonlijke deadlines toezeg kort voor of na een vakantie. Kan het project of de werkverdeling echt niet anders dan pieken op het moment dat ik vrijaf wil? Dan zoek ik tijdig ondersteuning zodat we de nodige beschikbaarheid kunnen garanderen. Veel aangenamer voor iedereen!

calendar.jpeg

3. IK kondig mijn vakantie RUIM OP TIJD aan

Klanten en collega’s krijgen 4 weken voor mijn vakantie een mailtje dat ik er even tussen uit zal gaan. Ik vraag hen ook om aan te geven wat ze zeker nog nodig hebben van me. Op die manier kan ik belangrijke zaken tijdig en proactief afronden. Wanneer ik alles aanlever herinner ik hen nog eens aan de exacte data waarop ik niet beschikbaar ben. Jezelf misbaar maken is makkelijker dan je denkt. No stress!4. IK BEN ONBESCHIKBAAR

De laatste dag voor mijn vakantie stel ik een out of office in. Dit is vooral voor mensen die toevallig (terug) contact opnemen en niet weten dat ik vakantie heb. Ik verwijs hen door naar collega’s indien het dringend is. Als het kan wachten beloof ik contact op te nemen zodra ik terug ben. En wat ik niet meer doe? Zeggen dat het ok is om me te bellen tijdens mijn verlof! 5. IK MAAK TIJD OM AF TE RONDEN en OP TE STARTEN

Ik plan geen afspraken meer op de laatste dag en hou ook mijn eerste werkdag vrij. Dit geeft me ruimte om comfortabel af te ronden en op te starten. Als het kan van thuis uit zodat je niet te veel wordt gestoord. De tijd die ik hier mee win gaat naar inpakken of uitpakken en eventueel zelfs een middagdutje. Das durven!


Er zijn vast nog een hele hoop andere tips die je kan toepassen. Het allerbelangrijkste is dat je beseft dat je proactief naar je vakantie kan toewerken. Loslaten en nee durven zeggen gaat veel makkelijker wanneer je het tijdig aankaart. 

Op naar je volgende vakantie! Stuur me gerust een out of office voor de fun.


tijdsbesteding.jpg

Tijdsbesteding

Loop je jezelf achterna? Samen krijgen we weer controle over jouw agenda. Leer hoe je meer bereikt door minder te doen.