De juiste mensen op de juiste plaats: organisatie architectuur

Bedrijven die duurzaam willen groeien hebben er alle belang bij om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Mensen die hun skills ten volle kunnen benutten en ontwikkelen zijn niet alleen veel productiever, ze komen ook met veel meer goesting naar het werk en veranderen minder snel van werkgever.

Wij helpen onze klanten met het uitzoeken op welke manier zij deze verdeling best maken. Aan de hand van volgende stappen werken we samen de optimale organisatie architectuur uit.

stappenplan-orgarchitectuur.jpg
 

1. Performance Analyse

In deze eerste stap maken we een overzicht van alle huidige activiteiten, taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast leggen we helder bloot welke remmingen en behoeftes er leven bij de medewerkers. We doen dit via een online performance survey en persoonlijke interviews. Deze nulmeting identificeert wat er allemaal gebeurt en waar (vaak verborgen) remming ontstaat.

productshot-2.jpg
 

2. Customer & Employee Journey Mapping

In deze volgende stap organiseren we Journey Workshops met het managementteam. Samen identificeren we de verschillende type klanten en collega’s waarmee relaties worden opgebouwd. We bekijken welke stappen en fases al deze doelgroepen met ons doormaken en wat er nodig is om hen optimaal te begeleiden.

Het doel van elk bedrijf is om zo goed mogelijke relaties uit te bouwen met klanten en collega’s. Daarom ontwerpen we de organisatie architectuur op basis van gewenste journeys.
— Thomas Joos, CEO Hypernova
 

3. Team Design

In deze fase bepalen we welke teams er nodig zijn om de meest belangrijke activiteiten en ondersteuning te verzorgen. We maken voor elk team een elevator pitch waarin we duidelijk omschrijven wat hun missie is, wie hun (interne) klant is en welke doelstellingen ze nastreven.

 

4. Besluitvorming

Er zijn heel wat manieren om beslissingen te bespreken en nemen. Het belangrijkste aspect is bepalen welke beslissingen het managementteam zelf neemt en welke niet. Ga je voor een gecentraliseerd model en controle of laat je los en geef je meer autonomie en verantwoordelijkheid? Samen gaan we op zoek naar de (tussen)vorm die het beste past bij de cultuur en behoeften van jouw teams.

besluitvorming.jpg
Hypernova stelde onze manier van samenwerken constructief in vraag. We verbeterden de werking en team communicatie zonder ook maar 1 moment onze bedrijfscultuur uit het oog te verliezen.
— Glenn Fellows, Managing Partner Lunar Gravity
 

5. Communicatie & Promotie

In de laatste stap werken we een communicatie uit die gebracht kan worden aan het hele bedrijf. We zetten ook een campagne op waarbij alle teams hun missie en activiteiten promoten naar hun rechtstreekse doelgroep.

tgrhandbook-wip.jpg

Zoek je ook naar manieren om je teams en activiteiten optimaal te verdelen? Boek dan een gratis uurtje advies met onze CEO Thomas Joos. Hij bekijkt graag met jou hoe we dit samen kunnen aanpakken.

performance-advies-thomas.jpg