Waarom bedrijven vooral géén e-mails moeten blokkeren

Vorige week kwam Lidl in het nieuws met een opmerkelijk initiatief. Vanaf nu kunnen de werknemers geen e-mails meer ontvangen na 18 uur. Mails versturen kan wel nog, maar ze komen pas de volgende ochtend om 7 uur toe. Op deze manier wil de snelgroeiende keten bijdragen aan een betere work-life balance voor haar duizenden medewerkers, niet toevallig na maanden van klagen en staken wegens een te hoge werkdruk.

De eindeloze stroom aan berichten en e-mails kennen we ondertussen allemaal. Onze smartphone trilt als een Duracell-konijn en twee uur ongestoord werken is iets van in de jaren stillekens. Alles gaat sneller dan ooit. Reken daar nog eens files en het tijdig ophalen van onze kinderen bij: het is soms pompen of verzuipen. We hebben er de vele studies niet voor nodig om te weten hoe vermoeiend en beangstigend dit kan zijn.

Ik juich dan ook elk bedrijfsinitiatief rond slimmer samenwerken toe. Ook dat van Lidl. Niemand is gebaat bij medewerkers die bijna barsten of buigen in deze digitale revolutionaire tijden.

Maar het blokkeren van e-mails is jammer genoeg geen duurzame oplossing. Het is een druppel op een hete plaat. Het is een klassiek managementinitiatief waarbij de top bepaalt wat het beste zal zijn voor haar duizenden medewerkers. Dat is niet alleen arrogant en ouderwets, het is ook totaal onrealistisch.

Je kan nooit voor iedereen tegelijk goed doen. En zeker niet wanneer het om work-life balance gaat. Zo zijn er heel wat mensen die met plezier e-mails verwerken tussen 8 en 10 ‘s avonds. Zolang ze maar niet te veel in die verdomde file hoeven te staan. De mogelijkheid om thuis te werken haalt voor hen meer druk van de ketel dan een geblokkeerde mailbox ooit zal doen.

Wil je de werkdruk van je mensen systematisch naar beneden halen? Overweeg eens wat meer autonomie in plaats van een zoveelste regel door te drukken. Help je teams met het bespreken en identificeren van de belangrijkste stressfactoren. Laat hen zelf eens wat mogelijkheden uitwerken om de druk te verlichten. Luister oprecht naar hun feedback en kom tegemoet aan hun noden. Net zoals je dat doet met je klanten.

Ja, dat is natuurlijk een werk van lange adem. Het vraagt dialoog met al je teams. Niet af en toe maar heel het jaar door. Dat is een pak lastiger dan een e-mailserver configureren. Je medewerkers optimaal tot hun recht laten komen is dan ook een complexe activiteit. Vermijd de makkelijke, oppervlakkige weg. Er samen grondig prioriteit aan geven is het beste signaal dat je als bedrijf kan uitsturen.


Ben je volop aan het groeien met je innovatieve oplossing? Tijd voor een moderne organisatie-structuur op maat! 

hypernova logo - low res - blacktrans.png