Case Study: Pick-it

Begin 2017 kwamen we in contact met de oprichters van Pick-it 3D. Met hun innovatieve 3D camera en AI powered software geven ze industriële robots de mogelijkheid om te zien wat er gebeurt en slim in te spelen op allerlei scenario's. Ze hadden hun product net een jaar gelanceerd en het ging snel. Zeer snel.

Een landingspagina met enkele youtube-filmpjes bleek namelijk genoeg om meer dan 1 miljoen euro omzet te genereren. Wekelijks werden er systemen verstuurd naar alle hoeken van de wereld en steeds meer grote spelers uit de automatisatie-industrie zakten af naar Leuven voor een kennismaking. De ambitie om internationaal door te groeien wakkerde dag na dag aan. 

Pick-it Product Video. Meer info op www.pickit3d.com


De Uitdagingen

Op dat moment bestond het bedrijf uit een 20-tal software engineers en AI-experten. Na een succesvolle lancering werd echter snel duidelijk dat je geen bedrijf uitbouwt enkel en alleen met softwareontwikkelaars. Er was nood aan ondersteuning op vlak van strategie, marketing, sales en fundraising. Want ondanks de gezonde cijfers werd het snel duidelijk dat extra zuurstof nodig was om door te groeien.

dev-meeting.jpg
pickit-discussion.jpg

De gesprekken met financiële organisaties verliepen echter stroef. Het was moeilijk om hen snel en duidelijk uit te leggen waar het potentieel zat. Terwijl ontwikkelaars van over heel de wereld verhuisden naar Leuven beten investeerders hun tanden stuk op een complex verhaal.


Tijd voor een groeiprogramma dus! Samen met het managementteam gingen we aan de slag om het groeipotentieel van Pick-it maximaal aan te wakkeren en te benutten. 

CaseFlowHeader-FASE1.jpg

We begonnen zoals steeds met een intensieve bewustwording & detectie ronde. Via wekelijkse gesprekken en workshops met het managementteam verdiepten we ons in de missie, visie en strategie van het bedrijf. Daarnaast organiseerden we interviews met alle collega's en staken we ons licht op bij enkele klanten.

Na enkele weken concludeerden we dat de mensen nood hadden aan een heldere lange termijn visie en structureel overleg & feedback systeem.

team-meeting-pickit.jpg

CaseFlowHeader-FASE2.jpg

Zodra we een dieperliggend begrip hadden rond de groeipijnen binnen Pick-it konden we aan de slag met oplossingen. We werkten een actieplan uit waarin we helder schetsten welke problemen we gingen aanpakken en wat we nodig hadden om ze op te lossen. De eerste twee prioriteiten in dit actieplan? Pitch Kit & Flow. 

 

Module 1: Pitch Kit

De eerste en meest belangrijke stap was een duidelijke focus kunnen communiceren en overbrengen. Zowel intern als extern. Om dit te ondersteunen besloten we een Pitch Kit uit te werken met allerlei introductie documentatie en presentaties. Van een 1-minute elevator pitch tot een lijvig businessplan. 

pitch-ep.jpg

Pick-it Elevator Pitch

pitch-bp.jpg

Pick-it Business Plan

 

Module 2: Flow Framework

Naast een duidelijke focus had Pick-it ook nood aan een manier om structureel kennis, feedback & kruisbestuiving te stimuleren. Dit bleek vooral uit de interviews met medewerkers. Zij gaven aan dat er regelmatig tijd verloren ging aan het zoeken naar oplossingen die eigenlijk al bestonden. 

Om teams beter te helpen connecteren en communiceren bedachten we Flow. Een ondersteunend ritme van wekelijkse en maandelijkse momenten waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om optimaal inspiratie en kennis uit te wisselen. Zo introduceerden we voor elk team wekelijkse planning & retro meetings en zijn er maandelijks inspiratie sessies en specifieke opleidingen. 

flow1.jpg

Flow - Doelstelling

flow2.jpg

Flow - Ritme


CaseFlowHeader-FASE3.jpg

Meest Beloftevolle Tech Startup 2017

Zodra we eerste prototypes hadden van Pitch Kit & Flow gingen we ermee aan de slag. We probeerden te connecteren met nieuwe collega's, investeerders en de pers. De impact van het verhaal was enorm. Zo werd Pick-it opgenomen in Deloitte's Rising Star lijst (10 meest beloftevolle starters van 2017) en door Trends verkozen als Tech Startup of The Year. Een fijne erkenning voor de grensverleggende innovatie die plaatsvindt binnen Pick-it. 

pickit-awardwinner2.jpg

Bloovi Interview

 

Channel Partner Programma

Als gevolg van een duidelijkere focus & flow evolueerde de marketing & distributie snel. Via een internationaal Channel Partner Netwerk is Pick-it ondertussen vertegenwoordigd in alle continenten. En ondertussen bestaat meer dan 30% van het personeel uit sales & customer support experten. 

pickit-channelgrowth.jpg

Channel Manager Sam Biermans

 

2,5M€ Investering Opgehaald

En last but not least: met Urbain Vandeurzen en PMV vond Pick-it de ideale investeerders om internationaal door te groeien. Deze kleppers zetten hun schouders onder de verdere groei van Pick-it met een kapitaalsinjectie van maar liefst 2.5 miljoen euro. Niet slecht! 

pr-shot2.jpg

Pick-it Funding - Persbericht


Ben jij volop aan het groeien met je innovatieve oplossing? Tijd voor een upgrade van jouw organisatiestructuur! 

hypernova logo - low res - blackonwhite.jpg